Meditatiecursussen

'Zitten in Zijn', leren Zijnsgeoriënteerd mediteren 

 

Wat is Zijnsoriëntatie?

Het uitgangspunt van Zijnsoriëntatie is dat je, precies zoals je nu bent, al vrij en helemaal goed bent. We hoeven dus niet vrij en goed te worden, we zijn het al. En omdat het al zo is, kun je dit ieder moment herinneren en ervaren. Wanneer je contact maakt met jouw vrije aard, is het alsof je thuiskomt, en tegelijkertijd is het nieuw, open en fris. Jij, anderen, en het leven zijn veel ruimer, levendiger, liefdevoller en mysterieuzer dan je denkt. Het is hartsvol en uitdagend om vanuit hier te ontdekken hoe jij wilt leven.

Meditatie neemt een belangrijke plaats in op het pad van Zijnsoriëntatie. Meditatie is een verzamelterm voor allerlei meditatievormen: zittend, staand, bewegend en visualiserend.  Al deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest: van het meest concrete niveau tot het meest subtiele. Het kenmerkende van meditatie is dat je je geest uit zijn ‘Zijnsvergetelheid’ thuisbrengt naar zijn thuisbasis, naar Zijn. Meditatie brengt je weer terug in je Zijnsaard, die rijk is aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde, schoonheid en helderheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten. Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware in kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

In deze reeks maak je in acht bijeenkomsten kennis met meditatie in beweging, zitmeditatie en visualisatie volgens de Zijnsgeoriënteerde principes. Deze meditatievormen worden verkend, uitgelegd, geoefend en een aantal keren herhaald. Je mediteert ook thuis met ingesproken begeleide meditaties. Door regelmatig te oefenen zul je merken dat je beter in staat bent om los te koppelen van je gedachtestroom, dat je beter kunt ontspannen en meer gemak ervaart.

Na acht bijeenkomsten ben je in staat om zelf een dagelijkse meditatie-beoefening te doen met onderdelen zoals die in de reeks aangereikt zijn. Deze reeks is geschikt voor zowel mensen die geen enkele ervaring hebben met meditatie als voor mensen die dat wel hebben met andere meditatievormen. 

Deze cursus is ontwikkeld door de BLZ (Beroepsvereniging Leraren Zijnsoriëntatie) in samenwerking met Hans Knibbe en  Iene van Oijen. De cursus wordt gegeven door een gediplomeerde leraar Zijnsoriëntatie die zes jaar in opleiding is geweest aan de school voor Zijnsoriëntatie.

Wie?

De cursus wordt gegeven door Wendy Hölzken, klinisch psycholoog en psychotherapeut van basisopleiding. Al jaren loopt zij een eigentijds pad van verlichte levenskunst en zelfactualisatie aan de School voor Zijnsoriëntatie. In haar leven en werk is Zijnsoriëntatie een grote inspiratiebron. Zijnsoriëntatie combineert inzichten uit het Tibetaans-boeddhisme en westerse psychologische kennis. De visie is ontwikkeld door Hans Knibbe. In 1987 heeft hij de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht opgericht, met een ruim en inspirerend aanbod om deze prachtige visie en het pad van levenskunst te leren leven. Zij heeft 6 jaar opleiding Zijnsoriëntatie gevolgd en is aangesloten bij de Beroepsvereniging Leraren Zijnsoriëntatie (BLZ).

Voor meer info: 

https://www.schoolvoorzijnsorientatie.nl/

https://www.bvzb.nl/

Wanneer?

De 8 meditatiebijeenkomsten zijn op zondagochtend van 10u tot 13u. De volgende reeks start in november 2021:

7 november en 21 november, 5 en 19 december, 2 en 16 en 30 januari en 13 februari 2022

Prijs?

€ 380 voor de reeks, voor studenten en mensen met een minimuminkomen geldt een korting van 20%

Betaling over maken op rekening: BE47 0017 9028 8580

Inschrijven

Via mail: wendy.holzken@praktijkdeboom.be of telefoon: 0486 338 985

Gezonde Zelfliefde, leren jezelf nabij zijn

Voor mensen die op meditatieve wijze het verschil willen leren kennen tussen gezonde en neurotische zelfliefde en tevens kennis willen maken met de Zijnsgeoriënteerde visie en werkwijze.

Gezonde Zelfliefde is een belangrijke basis van het Zijnsgeoriënteerde pad van Levenskunst. Het is liefde voor jezelf op een gezonde, niet-neurotische manier.

 

Gezonde Zelfliefde is niet altijd vanzelfsprekend aanwezig. Vaak zijn we helemaal niet zo liefdevol naar onszelf. Ongemerkt en chronisch herhalen we oude (overlevings-)patronen die ons opgetrokken, onrustig en onvervuld maken. Patronen die te weinig ruimte laten voor goede zelfzorg en liefde. We zien niet wat is, maar zijn op weg naar wat kan zijn. Daardoor verliezen we onze innerlijke rust, ons evenwicht en ons gevoel of besef van verbinding.

 

In de cursus ‘Gezonde Zelfliefde’ oefenen we met het doorbreken van die (overlevings-) patronen. We zullen niet rechtstreeks ingaan op de individuele ongezonde gewoontes en ‘goede voornemens’ van de deelnemers, we pakken het fundamenteler aan. Wel richten we ons direct op de rijkdom en compleetheid van wie je om te beginnen al bent, op je altijd al aanwezige vrije aard. Je leert om een breuk te maken met de patronen van je gewoonte-zelf. Patronen die je het zicht ontnemen op de inherente vrijheid van je natuurlijke, niet door je geschiedenis aangetaste aard. Gezonde Zelfliefde heeft dus vooral te maken met het hervinden van wie je al bent op een fundamenteler en intiemer niveau dan wie je denkt te zijn als je ‘gewoonte-zelf’.

 

 

Dit doen we door te mediteren en te leren je blikrichting om te draaien van ‘daar en dan’ naar ‘hier en nu’. Zo kom je weer in contact met het meest nabije, met hoe het nu is en wie je nu bent. Je leert jezelf in een liefdevol licht te plaatsen, waardoor je zowel psychologische gezondheid en welbevinden opbouwt, als diepgaand thuiskomt in je natuurlijke, liefdevolle Zijnsaard.

 

Werkvormen zijn: bewegende en zitmeditatie, visualisatie, lichaamsoefeningen, ademtechnieken en bewustzijnsoefeningen.

 

In de cursus Gezonde Zelfliefde leer je:

  • stil te staan bij jezelf in plaats van steeds maar op weg te zijn

  • liefdevolle en open aandacht te geven aan precies waar je bent en hoe je bent in dit moment

  • ontspanning toe te laten, waardoor je begint te rusten in je eigen energetische basis (grounding)

  • je open te stellen voor de inherent liefdevolle Zijnsruimte, warmte en liefde toe te laten en te geven
    aan jezelf

  • je eigen basale goedheid te herkennen en in contact daarmee te blijven in stressvolle situaties

  • zicht te krijgen op wat bevorderlijk is voor gezonde zelfliefde en wat niet

 

Door Gezonde Zelfliefde langdurig te beoefenen en te trainen, word je presenter en liefdevoller  naar jezelf en anderen.  Door meer te rusten in je basis, word je onafhankelijker en ben je minder opgehangen aan ervaringen, aan dingen, aan relaties. Je staat losser, vrijer in het leven en krijgt daardoor helderder zicht op jouw reacties en handelen in het relationele veld. Je ontwikkelt spontane compassie en liefdevolle, heldere betrokkenheid die uitgaat naar alles en iedereen.

Alhoewel iedereen om te beginnen ‘al volkomen vrij’ is, vraagt het thuiskomen in en de belichaming van je al vrije aard veel toewijding, geduld en volharding. Daarom is het noodzakelijk om in je dagelijks leven regelmatig ruimte in te bouwen voor een breuk met je gewoonten en voor de ‘herinnering aan je vrije aard’. Je krijgt dan ook bij iedere bijeenkomst een hand-out en huiswerk mee, met het verzoek om de theorie tot je te nemen en thuis ‘de herinnering aan al-vrij-zijn’ te beoefenen.

 

Zowel mensen die ervaring hebben met Zijnsoriëntatie, als mensen die willen kennismaken met Zijnsoriëntatie, zijn welkom.

 

De cursus Gezonde Zelfliefde is ontwikkeld door de Beroepsvereniging Leraren Zijnsoriëntatie (BLZ) in nauwe en inspirerende samenwerking met Hans Knibbe, grondlegger van Zijnsoriëntatie. De cursus wordt gegeven door leraren Zijnsoriëntatie die hiervoor geautoriseerd zijn door Hans Knibbe. 

Wanneer?

De 8 meditatiebijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag van 14u tot 17u. Data komende reeks in 2021:

28 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 7 december en 21 december

Bijdrage

€ 380 voor de reeks,  voor studenten en mensen met een minimuminkomen geldt een korting van 20%

Betaling over maken op rekening: BE47 0017 9028 8580

Inschrijven

Via mail: wendy.holzken@praktijkdeboom.be of telefoon: 0486 338 985

Wat meebrengen?

Eigen meditatiekussen en matje om je knieën te beschermen. Draag makkelijk zittende kleding.