top of page

Rouwondersteuning voor kind/jongere en het gezin

rouw.jpg

Kinderen en jongeren rouwen even intens als volwassenen. Verdriet en pijn hoort bij het leven, en het verdriet om een verlies kunnen we hen niet besparen. Ieders manier van rouwen is anders, dit is ook zo bij kinderen. Na verlies van een dierbare kan een kind meer in zichzelf gekeerd zijn, maar evengoed kan het uitbundiger worden, drukker of agressiever, het kan huilen of juist helemaal niet, meer alleen spelen of niet tot spel komen... Soms lijkt het dat een kind niet rouwt omdat het ogenschijnlijk onmiddellijk overgaat tot de orde van de dag. Soms kan je het rouwen aflezen aan lichamelijke klachten zoals buikpijn, slapeloosheid of lusteloosheid. Als je je vragen stelt bij het rouwproces van je kind of bij jouw manier van hem of haar bijstaan, neem gerust contact, dan bekijken we samen of begeleiding nodig is. 

 

Een kind of jongere begeleiden in zijn of haar rouwproces vraagt om een eigen benaderingswijze afgestemd op de vraag en ontwikkelingsfase. Dit kan door middel van gesprek, maar ook tekenen, kleien en uitbeelden (popjes) zijn middelen om tot verhaal te komen. Kinderen en jongeren worden respectvol en op eigen tempo uitgenodigd om gedachten en gevoelens naar buiten te brengen en te delen.

Rouwen is meestal niet iets van één gezinslid, in een gezin wordt vaak iedereen getroffen door een verlies. Voor ouders of verzorgers is het niet evident om naast hun eigen rouwproces oog te hebben voor wat er in hun kinderen omgaat, of omgekeerd om oog te hebben voor het eigen rouwproces naast er te zijn voor partner en/of kind(eren). Vaak hebben kinderen bij gezinsrouw meer verdriet, angst of schuldgevoel dan ze hun ouders laten zien. Ze willen hun ouders van nog méér verdriet sparen. Vaak doet één (of meerdere) ouder(s) hetzelfde. dat is ook helemaal niet erg maar toont dat iedereen om elkaar geeft. Doordat ieder op een 'eigen' verschillende manier rouwt is het echter ook niet altijd makkelijk om de verschillen in je gezin te begrijpen. Ouders/verzorgers kunnen zich tekort voelen schieten naar hun kinderen of partner of verward zijn over hun eigen rouwproces. Gezinssessies rond rouw kunnen op dat moment helpen om zicht te krijgen op wat er aan het gebeuren is bij eenieder zodat er weer hoop en houvast komt.

 

bottom of page