top of page

Samen Sterk! 
Een therapeutische doe- praat- en steungroep voor tieners

De tienertijd is voor veel jongeren een onzekere periode. Het is een periode van heel wat veranderingen: een nieuwe (vaak grotere) school, nieuwe vrienden maken en erbij willen horen, hormonale veranderingen,... Vragen als: ‘waar hoor ik bij?’ en ‘wat vinden anderen van mij?’ zijn heel normaal maar kunnen de één wat meer bezig houden dan de ander.  Ook de school begint meer te verwachten van jou en je krijgt meer en meer de vraag wat je later wil 'worden'. Al dit kan zorgen voor angsten, spanningen, eenzaamheid en depressieve gevoelens. 

 

Voor een gezonde ontwikkeling in zelfwaardegevoel en welbevinden is het belangrijk dat je als tiener positieve ervaringen opdoet, dat je succes ervaart bij de dingen die je doet. Omdat er zoveel op je pad komt op die leeftijd en er ook wel wat verwacht wordt, kan je wel eens voelen dat je de pedalen verliest. Zo kan het zijn dat je problemen ervaart in contact met leeftijdgenoten. Je voelt je niet zo op je gemak als je anderen ontmoet, je voelt je onzeker in hoe je contact legt of onderhoudt, of je bent niet zeker dat je wel leuk genoeg bent. Hierdoor mis je het plezier dat je kan hebben samen met vrienden. Een groep kan je (weer) zelfzekerder maken doordat je niet alleen praat over hoe je je voelt (met een therapeut vb), maar ook kan 'oefenen' in je beter voelen bij leeftijdsgenoten.

In deze groepstherapie leer je:

– Ervaren dat je niet alleen bent

– Luisteren naar elkaar en ervaren hoe het is als anderen naar je luisteren

– Bewuster worden van de samenhang tussen je gedachten, gevoelens en gedrag

– Je werkpunten ontdekken

– Herkennen van gevoelens en uiting geven aan gevoelens, vb stress, donkere gedachten, schuld en schaamte,...

– Omgaan met angst en stress

– Ontdekken van je sterktes en mogelijkheden 

– Dat er ruimte is om te delen wat je op dat moment bezig houdt​

– ...

– Van elkaar!

In de eerste keer dat je deelneemt word je uitgenodigd om al wat na te denken over wat je precies wenst te bereiken met de therapie. De tweede keer wordt hier dieper op in gegaan. De bijeenkomsten verlopen volgens een vaste structuur. Er is eerst een rondje waarin ervaringen van de afgelopen weken worden uitgewisseld. Vanuit dat rondje wordt gekeken welke oefeningen of thema's belangrijk zijn voor die dag. Aan het eind is er ruimte voor evaluatie (hoe is het voor jou geweest, wat heb je eventueel geleerd?). Ouders worden ook actief betrokken door oudergesprekken tussendoor zodat ze eveneens kunne nadenken over jullie gezin en ze ook mee zijn met jouw proces.

Deelname aan de groepstherapie bestaat uit een reeks van telkens 6 bijeenkomsten waarna er een evaluatie wordt ingelast.

Je kan het hele jaar door aanmelden. Tijdens een intake wordt samen met je ouder(s)/verzorger(s) bekeken of de groep geschikt is voor jou. 

De reeks gaat door telkens op woensdagen tussen 17.30u en 19u.

Komende data:

  • 07/02 

  • 21/02

  • 28/02

  • 06/03

  • 13/03

  • 20/03

Als de groep te groot is wordt deze opgesplitst zodat er telkens een veilige ruimte kan worden geschept voor eenieder.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze elke bijeenkomst aanwezig zijn, tenzij ziekte of overmacht. 

De groep wordt geleid door psychologen Krista en Tess

Meer info of vraag tot intake kan hier.

Studenten van de tiener

De sessies deden me goed, ik voelde me hier mezelf. Het waren altijd rustgevende opdrachten en heb ervan genoten. 

Ik vond het fijn om mezelf beter te leren kennen.

Ik voelde me hier thuis, het was hier altijd gezellig. En ik vind het ook goed dat je dingen aanvult als wij niet uit onze woorden komen.

Het was zeer leerrijk en mooi om dit te hebben meegemaakt. Dankjewel!

Ik vond Krista een zeer comfortabele persoon om te kunnen tegen praten. In het begin toen de groep nog stil was hielp je wel echt met de groep ietsje opener te worden. Hetgeen wat ik ook fijn vond was dat je altijd stil stond bij 1 persoon tot dat die klaar was om verder te gaan.

Ik vond de begeleiding super aangenaam, er zaten geen vragen tussen waarbij ik me ongemakkelijk voelde zoals bij mijn vorige psycholoog, en dat stelde me wel gerust. Je gaf ook aan dat je zelf kiest wat je wilt zeggen en dat gaf heel veel rust.

bottom of page