top of page
Wandelen in de natuur

Tree of Life

Een 'gezinsbuilding'-dag voor tieners en hun ouders 

Het dagelijkse leven met een gezin met tieners brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen liggen zowel in de praktische organisatie ervan als in de sociaal-emotionele veranderingen die het samenleven met tieners met zich meebrengt. Plots zijn je kinderen geen kinderen meer, maar naar de volwassenheid groeiende persoontjes met een eigen willetje en eigen gevoelens.

 

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je was van in het begin degene die je kind nodig had om te ontwikkelen en je hebt deze zorg en verantwoordelijkheid met volle overgave opgenomen. Je hebt je kind zien groeien en uitbloeien tot de tiener die hij/zij nu is. Deze tiener gedraagt zich niet meer als het kind dat je tot nu toe kon beschermen en begeleiden. Je voelt nu dat er een nieuwe fase is aangebroken, en dit brengt onzekerheden met zich mee. Als ouder wil je uiteraard ook verbonden blijven met je kind. Je wil je kind ook kunnen beschermen of behoeden. Je merkt echter dat je kind nieuwe interesses heeft, meer of liever tijd doorbrengt op zijn/haar kamer of met vrienden, niet altijd lijkt te horen of begrijpen wat jij zegt en de toch duidelijk afgesproken regels wel eens aan zijn of haar de laars lapt,... Ondertussen hoop je dat je alle waarden en normen hebt meegegeven die voor jou belangrijk zijn of je probeert nog om je ervaringen en meningen te delen om zo je kind verder te helpen. Ook met je (ex-)partner is het opnieuw zoeken naar een zelfde of aanvullende stijl van omgaan met je kinderen. Je moet het ook samen eens zijn over de regels die je handhaaft in en uit huis. Het is dan ook evident dat bij jou als ouder kan zorgen voor stress en onzekerheid, en zelfs voor gevoelens van afwijzing en eenzaamheid. 

 

Als tiener doorga je een onzekere periode. Het is een periode van heel wat veranderingen: een nieuwe (vaak grotere) school, nieuwe vrienden maken en erbij willen horen, hormonale veranderingen,... Vragen als: ‘waar hoor ik bij?’ en ‘wat vinden anderen van mij?’ zijn heel normaal maar kunnen de één wat meer bezighouden dan de ander. Ook de school begint meer te verwachten van jou en je krijgt meer en meer de vraag wat je later wil worden, alsof je dan pas iemand zal zijn. Je bent op zoek naar een eigen identiteit en je kan daardoor de goedbedoelde adviezen of opgelegde grenzen en regels van je ouders aanvoelen als controle, bemoeizucht of betutteling. Zo kan het zijn dat je thuis vaker ruzie maakt, je onbegrepen voelt of je een vreemde in je eigen gezin voelt. 

 

Deze gezinsdag is een dag voor jullie als gezin om deze (en nog meer) thema’s te bespreken op een speelse, toegankelijke en soms ook serieuzere manier. De tieners krijgen de kans om los van de ouders hun ervaringen uit te wisselen, waarbij de begeleider hen uitdaagt om langs de andere kant te kijken. Ook de ouders kunnen ervaringen en bezorgdheden delen, samen op adem komen en met de aanvullingen van een expert tot nieuwe inzichten en ideeën komen. Tot slot ga je ook met je eigen gezin aan de slag. Je ervaart je gezin aan de hand van speelse oefeningen (nog) meer vanuit verbinding en ziet

een groei in wederzijds begrip.

Deze dag staat in teken van verbinding met elkaar en is opgebouwd aan de hand van een bestaand concept in therapie, de ‘Tree of Life’ (van Ncazelo Ncube en David Denborough). We laten jullie ervaren en zien wat de krachten zijn van elk gezinslid en van jullie als gezin. Door samen te werken en communiceren bouwen jullie dus samen verder aan jullie gezin (vandaar gezins-‘building’)!

Afbeelding1.png
Anker 1

Als je bij verschillende vragen ‘ja’ antwoordde toont dit aan dat jullie een liefdevol gezin zijn dat het liefst met elkaar verbonden is.

We nodigen je dan ook warm uit op onze gezinsbuilding-dag! 

 

Waar en Wanneer

Zondag 25 september 2022

warm welkom om 10 uur

start om 10u30, einde om 18 uur

Bijdrage

 €80 per gezin

('kleine' gezinnen stuur best een mailtje)

 

Andere praktische info:

Water, koffie en een drankje op het einde van de dag worden voorzien

Lunch mag je voor je eigen gezin meenemen

 

Inschrijven 

Kan met een mailtje naar een van de begeleidende psychologen:

krista.beck@praktijkdeboom.be 

tess.metdenancxt@praktijkdeboom.be

julie.ennekens@praktijkdeboom.be

annelies.minnekens@praktijkdeboom.be

 

 

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!

Anker 2
Anker 3
Anker 4
bottom of page